Virkon™S - hoogpathogeen vogelgriep-virus H5N8

Virkon™S effectiviteit tegen het hoogpathogeen vogelgriep-virus H5N8

Sinds eind 2019 worden nieuwe uitbraken van het hoogpathogeen vogelgriepvirus van het type H5N8 in Europa vastgesteld. Tot op heden hebben acht landen uitbraken gemeld: Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Duitsland, Oekraïne en Bulgarije. De besmettingen zijn voornamelijk vastgesteld op kalkoenenbedrijven. Hoogstwaarschijnlijk heeft de eerste besmetting op kunnen treden door contact tussen besmette wilde vogels en opgehokt pluimvee. Verdere verspreiding lijkt te wijten aan onderlinge uitwisselingen tussen pluimveebedrijven en het gebrek aan biosecurity-maatregelen.

Biosecurity omvat de maatregelen die het risico op insleep en versleep van ziekteverwekkers op het bedrijf beperken. Om introductie te voorkomen heeft het ministerie van Landbouw tussen 12 februari en 29 april 2020 een ophokplicht ingesteld voor pluimvee in heel Nederland. Nu deze maatregel niet meer van kracht is, én aangezien vaccinatie tegen Aviaire Influenza in Europa niet is toegestaan, zijn andere maatregelen van extra belang. Het verhogen van het biosecurityniveau van bedrijven door middel van ontsmetting van alle materialen en binnenkomende goederen is hierbij belangrijk.

Virkon™S bewezen effectief tegen HPAI H5N8
Virkon™S is al bewezen effectief tegen de verschillende typen hoogpathogene vogelgriepvirussen: H5N1, H9N2, H7N9 & H3N2. Recentelijk Europees onderzoek (EN 14675) heeft daarnaast uitgewezen dat ontsmetting met Virkon™S bij een korte contacttijd (1 minuut) en een lage dosering (0,2%) effectief is tegen HPAI H5N8 (tabel1).

Lees hier het volledige artikel

VirkonS als ontsmettingsmiddel tegen het hoogpathogeen vogelgriep virus H5N8