Voorkom besmetting met ToBRFV door gebruik van Virkon™S

Vondst ToBRFV in Nederland definitief bevestigd. Voorkom besmetting met ToBRFV door gebruik van Virkon™SVoorkom besmetting met ToBRFV door gebruik van VirkonS


In het najaar van 2019 is bij een tomatenteler in het Westland, de aanwezigheid van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) definitief bevestigd. Met de komst van dit nieuwe Tobamovirus is het van belang alert te zijn en het tomatengewas goed te monitoren. Omdat dit virus zich gemakkelijk verspreid en bestrijding van ToBFFV momenteel niet mogelijk blijkt, is het van groot belang de kans op besmetting te verkleinen en verspreiding naar andere bedrijven te voorkomen. Toepassing van Virkon™S kan hierbij van groot belang zijn.

Verspreiding en schadesymptomen

ToBRFV behoort tot het geslacht Tobamovirus. Deze virussen zijn zeer makkelijk via mechanisch contact overdraagbaar en daardoor zeer besmettelijk. Voorbeelden van besmettingsbronnen zijn: handen, handschoenen, gewashandelingen, besmette vruchten en fust, kleding, schoeisel, sieraden en hommels. Aantasting door ToBRFV aan tomatenplanten kan leiden tot misvormde bladeren en/of het ontstaan van gele of bruine plekken op de vruchten. Een groot gevaar bij dit virus is dat de symptomen van ToBRFV lijkt op het beeld van Pepinomozaïek en hierdoor geen actie ondernomen word.

Voorkom besmetting met ToBRFV

Ter voorkoming van besmetting is er een nieuw hygiëneprotocol tomaat opgesteld. Hierin staan de voorschriften betreffende het omgaan met personeel, de werkzaamheden op het bedrijf, de afvoer van planten en het reinigen van de kas. Virkon™S word in dit protocol genoemd als effectief ontsmettingsmiddel tegen ToBRFV. Desinfectie met Virkon™S is effectief gebleken tegen onder andere het tabakmozaïekvirus (TMV), tomatenmozaïekvirus (ToMV) en paprikamozaiekvirus (PMMoV). Bij een ontsmetting van onder andere mesjes en/of handen tijdens gewaswerkzaamheden met een 1% oplossing van Virkon™S zal het risico op besmetting en verspreiding aanzienlijk verminderen.

Voor een meer gedetailleerd ontsmettingsplan met Virkon™S, kijk op www.virkon.nl / www.biosecurity.nl of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.