Papegaaienziekte (psittacose) rukt weer op in Nederland

Papegaaienziekte (psittacose) rukt weer op in Nederland. Voorkom besmetting/verspreiding door gebruik van Virkon™SPapegaaienziekte psittacose in NL


In december 2019 kwam het nieuws naar buiten dat verschillende Nederlanders besmet zijn geraakt met de papegaaienziekte. Dit is echter niet geheel verrassend aangezien de ziekte jaarlijks veertig tot tachtig keer wordt vastgesteld. Toch bleek er in 2019 een opvallende stijging te zijn in het aantal  besmette Nederlanders met deze bacterie. Maar wat veroorzaakt papegaaienziekte? En wat kun je doen om papegaaienziekte te voorkomen?

Verspreiding en symptomen

Papegaaienziekte, ook wel psittacose, ornithose of chlamydiose genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydophila psittaci. Anders dan de naam doet vermoeden kunnen mensen besmet raken met de papegaaienziekte. Besmetting gebeurt vaak via inademing van de bacterie. De bacterie Chlamydia psittaci komt voor in oogvocht, snot en uitwerpselen van vogels die deze bacterie bij zich dragen. Mensen worden meestal besmet door inhalatie van met Chlamydophila psittaci besmette luchtdeeltjes, bijvoorbeeld door het inademen van opwaaiende stofdeeltjes tijdens het schoonmaken van vogelkooien. De symptomen kunnen lijken op een griepje en kunnen uiteindelijk een longontsteking veroorzaken.

Voorkom (her)besmetting met psittacose

Er is geen vaccin beschikbaar tegen de papegaaienziekte. Het is daarom van groot belang de nodige (preventieve) maatregelen te nemen ter voorkoming van besmetting met deze bacterie. Voorkom allereerst stofvorming tijdens het reinigen van je hokken en kooien. Gebruik bijvoorbeeld geen hogedrukreinigers. Maak daarnaast de kooien van (mogelijk) besmette vogels, nat schoon en ventileer goed door ramen en deuren open te zetten. Draag tijdens het reinigen altijd handschoenen, beschermende kleding én een mondkapje. Naast een goede reiniging is een effectieve ontsmetting van groot belang. Ontsmetting van uw volière/hok met Virkon™S biedt een extra bescherming tegen de papegaaienziekte. Bij ontsmetting met een 1% concentratie (1:100) is Virkon™S effectief gebleken tegen Chlamydophila psittaci.

Download voor meer informatie over ontsmetting met Virkon™S tegen de papegaaienziekte (Chlamydophila psittaci) de brochure, of neem contact op.