Virkon kent vele toepassingen in de aquatische sector maar is het meest bekend in de KOI-sector.

VirkonS verpakkingen Nederland

Verschillende virussen, waaronder‘KOI Herpes Virus(KHV) bij Koi of Spring Viraemia of Carp (ook lentevirus genoemd) bij Karperachtigen vormen een grote bedrijging voor de vispopulatie.  Vele vissen zijn dragers zonder enige tekenen hiervan te tonen. Wanneer deze  dragers in contact gebracht worden met vatbare vissen, kunnen zij indien er sprake is van stress situaties, het virus in het water afscheiden, wat zal leiden tot besmettingen en zeer hoge vissterfte.  Onafhankelijk is bewezen dat Virkon™S hoogst efficiënt is tegen significante visziektes/verwekkers. Recent onderzoek in viskwerijen heeft aangetoond, dat indien Virkon bij een dosering van 2 gram per 1.000 liter water toegevoegd, Virkon in het water afbreekt en een lage toxiciteit heeft. Deze dosering desinfecteert het water niet volledig, zoals geconcentreerde ontsmettingsmiddelen maar zuivert het en vermindert zo virus beschikbaarheid voor besmetting. Het is dan ook beter te spreken van een vorm van water conditionering als van ontsmetting of desinfectie. Een erg belangrijke eigenschap voor  de toepassing in koivijvers is dat Virkon het gehalte van pathogene bacteriën en sommige protozoön parasieten in het water sterk verminderd.(de bacteriële druk).

Koi word gehouden in gesloten systemen met biologische filters waarin het water circuleert. Dit maakt het continue doseren met vers water erg moeilijk.  Er is een systeem ontwikkeld, dat onder normale omstandigheden een goede waterconditie zal geven. Dit zonder dat de werking van de biologische filters verminderd of dat de concentratie van Virkon stijgt tot toxische niveaus. Virkon is hoofdzakelijk een krachtig virusdodend ontsmettingsmiddel voor het desinfecteren van aquatisch materiaal.  Het word in Koi vijvers effectief gebruikt om het water te zuiveren van verschillende virussen, waaronder ‘Herpes’

Het Zuiveren van het water van Koi vijvers met Virkon™S

koi fish

De meeste Koivijvers zijn uitgerust met een waterpomp, een microbiologische filter en een UV lichtbron. Voor dosering dienen UV en/of Ozon apparatuur echter uitgeschakeld te worden. Na dosering, zodra Virkon zich in het vijverwater heeft verspreid, kunnen UV en/of Ozon weer worden aangezet. Verzeker U ervan dat de circulatiepomp(en) daadwerkelijk in werking is/zijn, tijdens verspreiding van Virkon.

Dosering/Gebruik: Meng Virkon™S  bij voorkeur in een emmer water en verdeel het gelijkmatig over de vijver/quarantaine. Voor dosering dienen UV en/of Ozon apparatuur uitgeschakeld te worden. Na dosering, zodra Virkon zich in het vijverwater heeft verspreid, kunnen UV en/of Ozon weer worden aangezet.

dosering Virkon aqua sector klein


Afdrukken