(Glas)- Tuinbouw - Virkon™S

Glastuinbouw biosecurity

De omgeving in de glastuinbouw is ideaal waarin micro-organisme kunnen groeien en overleven. Deze kunnen invloed hebben op de gewassen zoals productie verlies of uitval van planten die er geteeld worden.

Biosecurity is geen kostenpost maar een preventie.  Tuinbouw Biosecurity Virkon brochure

Biosecurity in de glastuinbouw: “goede hygiënische maatregelen” zoals reiniging en desinfectie om de kans op besmettingen en verspreiding van infecties die ziekten kunnen veroorzaken te voorkomen.

Uit onderzoek is gebleken dat het verminderen van 90 % van de infectiedruk de besmetting van ziekten daalt van meer dan 60% naar onder de 10%. (W.R. Jarvis – Auteur “Managing Diseases Of Greenhouse Crops”)

Aangenomen wordt dat plantenziekten gemiddeld tot 15% aan inkomsten kost, het verlagen van de besmettingsdruk en het voorkomen van introductie door middel van effectieve reiniging en desinfectie maakt een significant verschil in het verlagen van kosten en het verhogen van de kwaliteit.  

Vaak is de bron van nieuwe infecties afkomstig van oude achtergebleven gewasresten van een eerdere teelt. Doordat deze gewasresten droog en zonder weersinvloeden achterblijven zullen deze niet composteren en een ideaal reservoir vormen voor de verspreiding micro-organisme in een nieuw gewas. 
Vrijwel alle ziekteverwekkers kunnen maandenlang en soms zelfs jaren overleven in droge plantresten.
Ziekteverwekkers kunnen ook geïntroduceerd worden via andere methode en verspreid worden door verschillende bekende verspreidingsroutes.   

Op zowel de opstanden van een kas als materialen gereedschap, mesjes, sorteer en verpakkingslijnen kunnen micro-organisme overleven. Infecties kunnen ook geïntroduceerd worden van buitenaf zoals via schoeisel, kleding, insecten en wind via openstaande ramen.  

Het overzicht laat zien via welke routes micro-organisme binnen kunnen komen en waar een Virkon™S biosecurity programma nodig is.

Glastuinbouw Biosecurity